Michael Jordan: 9000 alkalommal dobtam a kosár mellé a labdát...

Michael Jordan: 9000 alkalommal dobtam a kosár mellé a labdát...

„Több mint 9000 kosárra dobást elhibáztam a karrierem során. Elvesztettem közel 300 meccset. 26 alkalommal volt nálam olyan meccslabda, amit kihagytam, pedig ha belőttem volna, akkor nyer a csapat. Hibáztam újra és újra és újra. De ezek a tapasztalatok voltak azok, amelyeknek köszönhetem a sikereimet is!”  (Michael Jordan)

A hivatásos sportolóknál egy kihagyott ziccer vagy a vereség csak a játék része. Nem győzhetnek minden nap. A focisták kihagyják a tizenegyest, a golfozók a lyuk mellé ütik a labdát, a kosárlabdázók elhibázzák a ziccert, a jégkorongozók a kapu mellé lövik a korongot. A sportolók megtanulják, hogy ettől még nem dől össze a világ. Nincs idejük arra, hogy „agyaljanak”, hogy túl sokat töprengjenek a kudarcaikon, mert a következő pillanatban újra náluk van a labda és már arra a támadásra koncentrálnak. Nem ragadnak le egy-egy kihagyott helyzet során.

Olykor mind a magánéletünkben, mind az üzleti életünkben vagy a munkahelyünkön hasonló szituációkba keveredünk mi is, mint a sportolók. A munkánk és a privát életünk is tele van olyan napi célokkal, feladatokkal, amiket vagy jól teljesítünk vagy nem. Gondolj csak bele, mi történik velünk egy-egy ilyen helyzetben?

Ha minden szuper és a vágyálmaink szerint alakulnak a dolgok, akkor sikerről beszélhetünk. Ilyenkor motiváltak, érzelmileg feldobottak vagyunk. A sikereink feltöltenek bennünket és képesek vagyunk órákon, napokon át még keményebben dolgozni a céljaink elérése érdekében. Ilyenkor nagyon megy minden, megállíthatatlanok vagyunk. De aztán, mint valami földrengés, hirtelen történik valami! Egy előre nem várt ok miatt, végül teljesen mindegy, hogy miért is, minden a feje tetejére áll, és mi is elkezdünk kapufákat rúgni vagy sorra hagyjuk ki a ziccereket…

A hangulatunk ilyenkor lecsúszik, lendületünk alábbhagy, és értetlenül kérdezzük saját magunktól: hogy mi is történt velünk? Mi az oka ezeknek a kudarcoknak, amik bennünket érnek? Mit csinálok rosszul vagy mi romlott el körülöttem?

Az egyik pillanatról a másikra átcsúszunk az áldozati gondolkodásmódba, és elkezdjük sajnálni vagy sajnáltatni magunkat. Hajlamosak vagyunk ilyenkor magunkra ölteni a „Szegény én – jaj nekem! Engem az egész világ bánt és mindenki utál” szerepet. Az eddigi szuper energiánk, lelkesedésünk és motivációnk eltűnik, és csakúgy, mint amikor a levegő elfogy a lufiból, végül teljesen leeresztünk.

Képzeld el, ha a sportolók ugyanezt tennék minden kihagyott ziccer-helyzetben! Ha minden egyes kudarc után összetörnének és leengednének.

Szerencsére van rá mód, hogy elkerüljük ezt a negatív ciklust az életünkben, és ne érezzük magunkat nyomorultul minden egyes tévedésünknél.  Azzal, hogy megváltoztatjuk a gondolkodásmódunkat és pozitív attitűddel reagálunk az életünk negatív történéseire, máris megakasztottuk ezt a negatív spirált.  A legfontosabb az, hogy készüljünk fel arra az eshetőségre, hogy olykor a legjobban kidolgozott tervünk sem a várakozásunknak megfelelően fog alakulni. Álljunk készen arra, hogy a gondolkodásmódunkat megváltoztassuk pozitív irányba, hogy sikerre vigyük végül az elképzeléseinket. Kapcsoljunk másik sebességre! Váltsunk!

Ehhez az kell, hogy teljes felelősséget tudjunk vállalni az adott szituációért! Ne a körülményeket, a környezetünket okoljuk, hiszen azok az érzések, azok a reakciók, amiket az adott szituációban megteszünk 100 %-ban tőlünk függenek. Csakis tőlünk. Mi dönthetjük el, hogy a körülmények áldozatának tekintjük-e magunkat vagy felelősséget vállalunk a szituációra való reagálásunkért, a hozzáállásunkért.

Ellenőrizzük tehát, hogy miképpen reagálunk, milyen érzéseket bocsátunk ki, különösen, ha ezek a reakciók negatívak!

Ha képessé válunk ellenőrzésünk alá vonni a megnyilvánulásainkat, és pozitív pályára állítjuk a gondolatainkat, akkor hamarosan ennek megfelelő tettek és változások jelentkeznek az életünkben.

Nem szabad elfeledkezni arról, hogy a gondolataink képeket hoznak létre az elménkben, azok pedig a cselekvéseink indítékául szolgálnak majd. Tehát a pozitív, felelős hozzáállás, olyan cselekvésekhez vezet, amelyek sikereket eredményeznek majd a számunkra. A gondolkodás jól ismert, örökös, alkotói ciklusát érhetjük tetten a folyamatban, akár pozitívan, akár negatívan reagálunk az adott helyzetben.

Fontos tudnunk, főleg, amikor a negatív gondolatok és érzések csapdájában vergődünk, és elveszítjük a céljainkat a szemünk elől, hogy az élet nem áll meg miattunk, hanem folyamatosan halad előre. Dinamikus és állandóan változásban van, sosem stagnál. Csak rajtunk áll, hogy úgy döntünk, haladunk ezzel a sodrással, fejlődünk és összhangba kerülünk vele, vagy szembeszállunk az áramlással, és harcolunk ellene. Túl gyakran látok azonban olyan történeteket, hogy magánszemélyek vagy üzlettulajdonosok megrekednek, és inkább állnak statisztaként a pálya szélén, ahelyett, hogy részt vennének a játékban és a következő ziccer helyzetre koncentrálnának.

Ahhoz, hogy ne szoruljunk ki az élet játékteréből, az kell, hogy lábbal a pályán maradjunk ugyan, de tekintetünket a fény irányába fordítsuk és véghezvigyük a szükséges módosításokat. Hamarosan más szintről látunk rá a helyzetre és érzékelni fogjuk, hogy a megélt tapasztalat csak a nagy sikerciklusunk egy egyszerű darabja volt.

Íme, a hat lépés, amely a siker körforgásához juttat el:

  1. Siker meghatározása: Mindannyian áhítjuk a sikert, de vajon tudjuk-e, hogy mit is jelent mindez a számunkra? Határozd meg azokat a konkrét célokat, amelyek számodra a sikert jelentik!
  2. Legyél kész a változásra: Változtass a gondolataidon, hogy felkészülj a sikerre!
  3. Kell egy terv: Készíts részletes cselekvési tervet, amely segít elérni a céljaid!
  4. Cselekedj: Semmi sem valósulhat meg konkrét cselekvés nélkül.
  5. Jelöld ki a végigcsinálási stratégiákat: A folyamatos elszámoltatás és az ellenőrzés serkenti a fejlődési folyamatot!

Tedd meg tehát a szükséges módosításokat!

Ahogy haladunk a következő szint eléréséhez vezető úton, találkozunk majd olyan körülményekkel, amelyeken szükséges lesz majd módosítanunk vagy kiigazítanunk őket a siker érdekében. Lehet, hogy nem is egyszer. Gondolj a focistákra! A támadásokat leszerelik, a kapura lövéseiket blokkolják, a cipőfűzőjük hirtelen kibomlik, vagy a taktikai megbeszélés válik hirtelen oka fogyottá. Annyi minden megtörténhet!

Egy dolog számít igazán: az, hogy mennyire vagy ennek tudatában, és miképpen tudsz a gondolataid irányításával szellemileg és fizikailag felkészülni a legváratlanabb helyzetekre is. Mennyire tudsz pozitív maradni, hű a céljaidhoz és folytatni a játékot a kudarcok ellenére is. Vajon képes leszel-e a következő támadásra koncentrálni egy-egy kihagyott helyzet után?

Néha bizony van az úgy az életben, hogy 9000 alkalommal kell elhibáznunk a dobást ahhoz, hogy célba juttassuk azt az egyet, ami igazán számít!

A változások kezelése, a felelősségvállalás és a sikerre fókuszálás fontos coaching téma, hiszen amíg nem vagyunk birtokában ennek az attitűdnek, addig robotpilóta módjára folyamatosan megismételjük a kudarcainkat. A leggyakrabban ezeknek a paradigmáinknak a tudatában sem vagyunk, és csodálkozunk azon, hogy bármilyen erőfeszítéseket is teszünk, mindig ugyanarra az eredményre lyukadunk ki! Legyen szó munkahelyi eredményekről vagy párkapcsolati problémákról. A sikeres önmegvalósítás az ismeretek megszerzésével kezdődik! Jelentkezz coaching programjainkra, ahol segítünk neked abban, hogy álmaidból célokat, a céljaidból pedig valóságot teremthessünk!

Jelentkezni emailben, a gyurabarbara@lifechanger.hu –n, a dilemmáid minél részletesebb leírásával lehet! Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot és tájékoztatunk a lehetőségekről!

További információ: www.lifechanger.hu

Az üzenet elküldése sikeres volt!

A feliratkozás sikeres volt!